Montage
1 av 3
Pierre Månsson (L), Lena Holst (C) och Anders Tell (S) gav besked om hur de vill använda Kristianstads skattemiljarder. Foto: TT och Sveriges Radio, bildmontage: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Besked om nästa års budget kom på måndagseftermiddagen.
2 av 3
Majoritens budgetförslag för nästa år presenterades. Foto: Jerker Hagman / Sveriges Radio
Lena Holst (C), Anders Tell (S) och Pierre Månsson (L) om nästa års budget.
3 av 3
Lena Holst (C), Anders Tell (S) och Pierre Månsson (L) ingår i den styrande majoriteten. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kristianstad

Här är beskedet om pengarna

Anders Tell (S): Trots bibehållen skattenivå kan vi investera i välfärden
4:56 min

Skatten förblir densamma i Kristianstad nästa år men de styrande politikerna utlovar en satsning på 70 miljoner kronor till skolan och vården.

Så här med mindre än ett år till nästa val kom beskedet om hur Kristianstads skattemiljarder är planerade att användas nästa år.

– 70 miljoner extra nästa år går till välfärdens områden. Det handlar om skolan, vården och den sociala välfärden som får ytterligare medel. Trots bibehållen skattenivå kan vi fortsätta investera, säger Anders Tell (S), som är kommunstyrelsens ordförande, och som presenterade budgetförslaget tillsammans med L och C i den styrande koalitionen.

Innebär det här att ni öppnar plånboken och spenderar eller är det en åtstramning?

– Vi har en stram budget men det är ingen åtstramning i meningen att vi minskar på resurserna, säger Anders Tell (S).

Kristianstads ekonomi, som består av bland annat skatteintäkter och statsbidrag, är på nästan fem miljarder kronor. De största posterna i Kristianstads ekonomi är barn- och utbildningsnämnden, som tilldelas 2,1 miljarder kronor, samt omsorgsnämnden, som tilldelas 1,6 miljarder kronor.

I november beslutar kommunfullmäktige i Kristianstad om budgetförslaget för nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".