Gröttallrik.
Ellinor Persson tävlade i klassen traditional porridge. Foto: Henrik Montgomery/TT
Halmstad

Hon är världsmästare i grötkokning

Hon vann gröt-VM
2:36 min

I helgen gick 24:e upplagan av gröt-VM av stapeln i Skottland, och Ellinor Persson från Påarp utanför Halmstad blev världsmästare i klassen traditional porridge.

– Varje år i 24 år i rad har det varit gröt-VM i en liten stad i Skottland. Och i Skottland är gröt väldigt viktigt, så det var lite kul att man som svensk kunde tränga sig in bland de skotska världsmästarna. 

Ellinor Persson tävlade i klassen traditional porridge, och man får bara använda tre ingredienser: havrekross, vatten och salt. 

– Det låter som att det inte kan vara jättemycket skillnad, men smakar man finalgröterna smakar de totalt olika allihopa! 

Vad är det du gör så bra? 

– När jag lyssnade på när de intervjuade oss i finalen sa nästan alla andra att de körde på exakta mängder vatten och salt. Jag kör lite mer på känsla. Jag smakar av väldigt mycket och letar efter den goda kombinationen. 

Själv är hon mycket glad och stolt över sitt VM-guld. 

– Jag känner mig som vilken annan idrottskvinna som står högst upp på en prispall på VM eller OS! Det känns pirrigt, härligt, underbart. Jag vill gärna känna denna känslan igen, så jag hoppas jag kan vinna nästa år igen, säger Ellinor Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".