Sven-Erik Bucht. Torskfiske. Foto: Jan Andersson/SR/Cormelius Poppe/TT. Montage: Sveriges Radio.
Sven-Erik Bucht om nya fiskereglerna Foto: Jan Andersson/SR/Cormelius Poppe/TT. Montage: Sveriges Radio.
Östersjön

EU-länder enade om nya fiskekvoter i Östersjön

Landsbygdsminister: En fullt godtagbar kompromiss
1:26 min

Efter många om och men enades till sist EU-länderna nu på morgonen om nästa års fiskekvoter i Östersjön.

Det blir inget ålfiskeförbud, torskfisket i västra Östersjön lämnas oförändrat samtidigt som kvoten minskas med åtta procent i de östra delarna.

Det politiska sjöslaget om Östersjöfiske nästa år kom till sist att handla om torskbestånden väster och öster om Bornholm. 

Polen ville till exempel ha ett totalt torskfiskestopp i östra beståndet men med möjlighet att ge undantag för delar ur den egna fiskeflottan. Sverige ville också ha en minskning men inte alls ett totalt torskfiskestopp i beståndet öster om Bornholm.

Nu slutade det hela efter över 20 timmars stenhårda förhandlingar med en minskning av det östra torskbeståndet med åtta procent. Under tre sommarmånader blir det också ett totalt torskfiskestopp i det östra beståndet, med vissa undantag.

För torskbeståndet väster om Bornholm blir ingen minskning alls i fångstkvoterna för yrkesfiskarna nästa år. Däremot så fortsätter begränsningarna som infördes i år för fritidsfiskarna i det västra beståndet genom att man inte får fiska mer än tre eller fem torskfiskar beroende på tidpunkt under året.

Som väntat blev det inte heller något beslut om att införa ett förbud mot ålfiske i Östersjön.

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var trots allt nöjd med resultatet av fiskeförhandlingarna för nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".