Lund

Bussen skenade – busschaufför döms för vållande till annans död

Hovrätten över Skåne och Blekinge fällde idag den busschaufför som åtalades efter en trafikolycka i Lund den 6 februari 2015. Chauffören hade stannat nära Centralstationen och skulle svänga, men istället rusade bussen rakt fram och körde på två personer, varav en dog.

Olyckan inträffade samtidigt som svår dimma rådde i centrala Lund efter att fjärrvärmenätet sprungit läck och hett vatten forsat ut. Chauffören har hävdat att han inte kunde kontrollera bussen och i tingsrätten friades han.

Men Hovrätten anser att han hade tid att bromsa och fäller chauffören för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.  Straffet blir villkorlig dom och 80 dagsböter.

– Det kan vara svårt att avgöra om en förare har varit straffbart oaktsam. Hovrätten anser att det kunde krävas av chauffören att han omedelbart skulle bromsa när bussen rusade iväg. Eftersom han inte gjorde det och därmed orsakade mannens död och kvinnans skada ska han dömas för vållande till annans död och vållande till kroppsskada, säger rättens ordförande Katarina Rikte, i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".