Fiske, Skillinge
1 av 4
Mer fisk tas upp än forskare rekommenderar. Foto: Johan Nilsson/TT
Längst ålakusten är fisket en tradition, nu är arten utrotningshotad.
2 av 4
Längst Ålakusten i Kristianstad och Simrishamn är fisket en tradition, men arten arten är hotad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Ålen är en art som är akut hotad.
3 av 4
Ålen är en art som är akut hotad. Foto: Emil Langvad/TT
Max Cardinale SLU leder EUs beståndsuppskattningsgrupp för Medelhavet. Foto: SLU
4 av 4
Max Cardinale är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och ingår i Internationella havsforskningsrådet. Foto: Sveriges Lantbruksuniversitet
Östersjön

EU struntade i forskares larm om hotade ålen

Forskaren Max Cardinale: Det är synd att politikerna inte följer våra råd
6:00 min

För att förhindra överfiske föreslog forskare stopp för ålfångst och kraftigt minskade fångster av torsk. Men det struntade EU i.

Internationella havsforskningsrådet i Köpenhamn, med förkortningen ICES, består av biologer och andra forskare från en rad länder. De ger vetenskapliga råd till EU om fiske.

Ett års försening för att förverkliga chansen att få tillbaka den.

Inför beslutet på tisdagsmorgonen om nya fiskekvoter nästa år var rådet totalstopp för ålfångst. Men det struntade EU:s ministrar i.

– Det är ett bestånd som kräver många åtgärder. Framförallt att alla ålar ska få leva och fortplanta sig för att vi ska ha en chans att få tillbaka den igen. Det här betyder ett år till av ålfiske och ett års försening av att förverkliga den chansen. Det är tyvärr inte i linje med vad ICES anser vara hållbart, säger Max Cardinale, som är en av Sveriges forskare i Internationella havsforskningsrådet ICES samt rådgivare till EU-kommissionen i fiskefrågor.

Kraftig minskning

Rekommendationen var också kraftigt minskade fångster av torsk i Östersjön. Även det struntade EU:s ministrar i.

– När ICES råd inte följs strider det mot konceptet om långsiktigt hållbart fiske. För bestånden miniminerar det sannolikheten att de ska kunna återhämta sig, säger Max Cardinale.

Miljön väger lätt

När EU slutgiltigt  beslutar om fiske är det ekonomi, fiskares krav, jobbtillfällen och andra hänsyn som väger tyngre än Östersjöns miljö.

– Det är synd att politikerna fortfarande inte 2017 följer våra råd, som de borde göra. Men jag är också medveten om att det finns andra typer av socioekonomiska aspekter som gör att man ibland måste hitta kompromisser. Eller att man måste gå långsammare fram än vad vi säger i våra råd. Men i princip skulle alltid våra råd följas tycker vi, säger Max Cardinale.

Hoppas på framtiden

I framtiden hoppas han att det är forskarnas rekommendationer som gäller.

– Om man tittar bakåt är det en positiv trend som råder. Under 80- och 90-talen var besluten inte ens i närheten av våra råd. Idag finns fortfarande ett avstånd mellan vad vi säger i våra råd och vad som faktiskt bestäms men det avståndet minskar, säger Max Cardinale.

Akut hotad art

Nedgången av ål i Europa är alarmerande.
Ingen vet med säkerhet varför.
Tänkbara orsaker kan vara alltför hårt fiske, vandringshinder i vattendrag, förändrade havsströmmar i Nordostatlanten, sjukdomar och parasiter samt miljögifter.
Källa: artdatabanken.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".