Angripen potatis.
Potatisen på en gård i Kristianstad kommun har drabbats av potatiskräfta. Foto: Jordbruksverket
Kristianstad

Potatiskräfta på gård i Kristianstad kommun

En potatisodlares gröda i Kristianstad kommun har drabbats av potatiskräfta.

Potatiskräfta har konstaterats på sammanlagt fyra gårdar den senaste tiden; en gård i Kristianstads kommun, två gårdar i Blekinge samt en gård i Värmland. Nu håller potatisodlarna på gårdarna att vidta åtgärder för att hindra att smitta sprids vidare.
 
– Vi har ett bra samarbete med berörda länsstyrelser i arbetet med att begränsa och bekämpa smittan, säger Carin Bunnvik, chef på växtregelenheten på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Potatiskräfta kan få stora konsekvenser för potatisodlingen och ska hanteras enligt växtskyddslagen. Om potatiskräfta tillåts spridas skulle det på sikt bli väldigt svårt eller till och med omöjligt att fortsätta att odla potatis. Potatis med angrepp av potatiskräfta är inte farlig att äta eller att använda som djurfoder.

Potatiskräfta

  • Potatiskräfta är en jordbunden sjukdom som orsakas av svampen Synchytrium endobioticum.
  • Det finns närmare 40 olika raser av potatiskräfta beskrivna i världen och flertalet av dem finns spridda inom EU.
  • I Sverige finns två raser, ras 1 och 18.
  • Svampen lever som en parasit inne i potatisplantans celler och får dessa att växa okontrollerat, därav namnet potatiskräfta.
  • Tack vare den ökade odlingen av resistenta sorter har sjukdomstrycket minskat och potatiskräfta är inte längre någon vanlig sjukdom i Sverige.

Källa: www.jordbruksverket.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".