Ingen dansk spelare dök upp på landslagssamlingen.
De danska spelarna är missnöjda med förbundet. Foto: Patrick Post
Fotboll

Danska landslaget hotar med ny strejk – inför VM-kvalet mot Sverige

Det danska landslaget strejkade inför starten av VM-kvalet.
Nu kan det bli likadant igen – inför matchen mot Sverige.
– Situationen är helt sjuk, säger Rosengårds danska stjärna Sanne Trölsgård.

Efter en flera dagar lång strejk lyckades det danska damlandslaget nå ett tillfälligt avtal inför VM-kvalmatchen mot Ungern, och de flesta trodde nog att situationen var löst då.

Men icke. Nu svävar åter ett strejkhot över det danska landslagets förberedelser inför en kvalmatch. Och denna gång en av matcherna som lär avgöra kvalet: Mot Sverige. I Göteborg nästa fredag.

– Ja, det kan bli strejk igen. Men jag hoppas verkligen vi får ett avtal innan dess, säger FC Rosengårds danska landslagsspelare Sanne Troelsgaard till Sydsvenskan.

Trölsgård åkte i dag direkt från Rosengårds träning till Köpenhamn för förhandlingar.

– Situationen är helt sjuk. Vi och DBU (Danska fotbollförbundet) kan inte ens träffas just nu. Danska LO medlar på vår sida och en arbetsgivarorganisation på DBU:s. Vi träffar medlarna enskilt, säger hon, och förklarar att de just nu inte är allt för nära en lösning:

– Jag tror inte på någon lösning i dag och det kommer att bli mycket förhandlingar de närmaste dagarna. DBU måste ju ge med sig. På måndag ska vi samlas på Marienlyst i Helsingør, men finns det inget avtal så åker vi inte dit.

– Då samlas vi nog själva någon annanstans som senast.

Hon berättar även att det inte är några stora pengar som de vill ha:

– Det handlar knappt om pengar egentligen. Det handlar om logi, vettiga träningsplaner, flygresor som inte varar i tolv timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".