Barn och socialtjänsten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kristianstad

Socialtjänsten hinner inte med de utsatta barnen

Chef: Andra saker måste bort, för mer tid till barnen.
0:56 min

Barn som lever i familjer med missbruk, våld eller psykisk ohälsa får inte den hjälp de behöver av socialtjänsten. Det menar organisationen Maskrosbarn, och får medhåll av högsta chefen för socialtjänsten i Kristianstad.

I Kristianstad har man länge haft problem att hinna med att hjälpa alla.

Även om viss förbättring skett, så håller Merete Tillman som är chef på Arbete och Välfärdsförvaltningen i Kristianstad kommun med om att alldeles för lite tid läggs på barnen.

– Vi behöver få ha mer fokus på barnen, säger hon.

Föreningen Maskrosbarn som jobbar för utsatta barn gör just nu en kampanj där brev skickas till kommunernas socialtjänster för att ställa kravet på att mer tid lägg på barnen.

Det är inte rimligt att man ska jobba ihjäl sig med att administrera.

Den utredning som gjorts av Cecilia Grefve, nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården visar att en socialarbetare som arbetar med att hjälpa barn lägger i snitt 2 procent av arbetstiden - alltså bara 10 minuter i veckan läggs på just samtal med barn 

– Det är väldigt lite, IT-strul och administration tar för mycket tid och hela kommun-Sverige behöver ta ett omtag. Det är inte rimligt att man ska jobba ihjäl sig med att administrera, säger Merete Tillman, chef på Arbete och Välfärdsförvaltningen i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".