Kristianstad Österlen Airport.
1 av 2
Kristianstad har som klimatmål att sluta med olja, kol och annan fossil energi, som ju används i flygbränsle, men kommunen ger samtidigt miljonstöd till flygplatsen. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Anders Tell (S) är kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.
2 av 2
Anders Tell (S) är kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kristianstad

Fler skattemiljoner går till förlusttyngd flygplats

Anders Tell (S): Bra med kritisk diskussion om vad vi gör med våra skattemedel
1:04 min

Färre flyger och förlusttyngda Kristianstad Österlen Airport är beroende av bidrag för att överleva. Men bidragen till flyget får kritik.

På tisdagen ska kommunfullmäktige fatta beslut om att skjuta till 4,6 miljoner kronor extra till förlusttyngda Kristianstad Österlen Airport. Från oppositionspartier finns det kritik mot flygets bidragsberoende och klimatpåverkan men de styrande tycker att flygplatsen är viktig.

– Jag tycker det är bra att vi har en kritisk diskussion om vad vi gör med våra skattemedel. Men vi har gjort många investeringar i den här kommunen som sammantaget gagnar tillväxt och utveckling. Flygplatsen bidrar med värden som vi inte vill vara utan, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Tell (S).

Ger miljonstöd

Samtidigt som Kristianstad äger, driver och finansierar en flygplats har kommunen som klimatmål att sluta med olja, kol och annan fossil energi, som ju används i flygbränsle. 

– För kommunkoncernen och de kommunala bolagen gäller fossilbränslefritt fram till år 2020, säger Anders Tell.

Hur rimmar det med att ha en flygplats, som omöjligtvis kan vara fossilbränslefri?

– Det kommer den inte att vara. När vi pratar om fossilbränslefritt till år 2020 så handlar det om kommunkoncernens egna fordon och flygplanen är ju inte kommunala, säger Anders Tell.

 Kristianstad Österlen Airport

  • Antalet passagerare; 2014: 39 700, 2015: 35 800, 2016: 30 000.
  • Ekonomi: Ägarna Kristianstad, Hässleholm, Bromölla och Östra Göinge finansierar flygplatsen med tio miljoner kronor varje år. Vissa år mer för att täcka förluster. Flygplatsens förlust förra året var 6,5 miljoner kronor.
  • Klimat: Flygresor påverkar klimatet mångdubbelt mer än till exempel tågresor. Flygresan mellan Kristianstad och Stockholm tur och retur betyder 129 kg koldioxid per person, enligt Naturvårdsverket. Samma resa med tåg, där energin kommer från nordisk elmix, innebär 8 kg koldioxid per person.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".