Sara Nilsson
1 av 2
Sara Nilsson om livet efter cancerbehandlingen. Foto: Anna Maris/Sveriges Radio
Händer med Fuck cancer-armband
2 av 2
Foto: Pressbild/Ung Cancer
Hässleholm

Baksmällan efter cancerbehandlingen

9:43 min

Sara Nilsson fick cancer för fyra år sedan. Det hon inte var beredd på var hur jobbigt det skulle bli efter behandlingen.

Sommaren 2013 mådde Sara Nilsson dåligt.

–Jag lyssnade på Kristian Gidlunds sommarprat och när han beskrev sin känsla av att allt tog stopp kände jag igen mig direkt, berättar Sara.

Jag känner efter mycket mer och tror att jag har cancer så fort jag får ont någonstans

Saras morfar hade haft tjocktarmscancer två gånger och hon förstod direkt när hon hörde Kristian prata att hon var drabbad. I september 2013 fick hon sin diagnos och i maj 2014 sin sista cellgiftsbehandling.

Sara gick genom operation och cellgiftsbehandling som var framgångsrik. Men hon var inte beredd på hur jobbigt det skulle bli efter behandlingen.

- Jag var så klart jätteglad att behandlingen var över, men man tänker inte på hur mycket man gått igenom och det kommer tillbaka efterhand.

Sara Nilsson berättar om att hon blivit mycket räddare och oroligare, och lite hypokondrisk.

- Jag känner efter mycket mer och tror att jag har cancer så fort jag får ont någonstans, berättar Sara.

Föreningen Ung cancer lanserar begreppet cancerbaksmälla som handlar just om tiden efter en avslutad cancerbehandling. När man kanske tror att det bara ska kännas bra, när man har klarat sig igenom en behandling och är "frisk".

Men det är många som tycker det är svårt att komma tillbaka till ett normalt liv efter sin sjukdom, det kan handla om fysiska men efter sjukdomen eller behandlingen, men också om psykiska besvär som följer; ångest, depressioner och rädslor till exempel.

Du hör mer om Saras "cancerbaksmälla" och oron hon har för sitt barn i ljudklippet ovan.

Jenny Sandgren
Anna Maris/text
formiddag.kristianstad@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista