Polisinsats på Antonskolan, Österäng
Polisledningen i syd ställer sig nu bakom det förslag som lagts fram om en ny geografisk indelning av polisen i syd.
Södra Sverige

Nya polisområden ska minska transporter

Den geografiska indelningen av polisen i syd bör förändras. Det tycker polisregionens strategiska ledning.

Det var i början av oktober som en arbetsgrupp föreslog en förändring av polisens geografiska indelning i syd.

Förslag är att regionen behåller fem polisområden och 20 lokalpolisområden, men att vissa justeringar görs.

Dessa är att nordöstra Skåne blir ett polisområde tillsammans med hela Blekinge, att Kalmar och Kronoberg blir ett och att Eslöv tillförs polisområde södra Skåne.

– Justeringen av polisområdesgränserna innebär kortare transportsträckor och en bättre arbetsmiljö för medarbetare och chefer. Vi kommer också att öka vår förmåga att samverka med åklagarmyndigheten, vilket är viktigt i vårt arbete med att utveckla utredningsverksamheten, säger Carina Persson, regionpolischef till polisens hemsida.

Bollen landar i höst hos rikspolischefen för beslut och går allt som det ska genomförs förändringen första halvåret nästa år.

– För medborgaren innebär förslaget inte några förändringar. Den operativa förmågan och servicen på den lokala nivån påverkas inte. Inte heller balansen mellan våra fem polisområden, säger Carina Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".