Tre kvinnor står framför en skylt som det står "organdonation, en brygga till liv" på
1 av 2
Förhoppningarna som donationsteamet på Centralsjukhuset har är att informationen ska nå allt fler människor för att fler ska ta ställning i donationsfrågan. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Ett rosa papper med texten säg ja till organdonation och en bild på ett mänskligt hjärta
2 av 2
Just nu finns ett behov efter 800 organ i Sverige som kan hjälpa till att rädda liv. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kristianstad

Donationsansvariga på CSK: Prata om döden

Läkaren: Ta upp ämnet och öppna diskussionen
4:33 min

Under Donationsveckan vill Centralsjukhuset uppmuntra folk att ta ställning i donationsfrågan.

– Man ska aldrig vara rädd för att ta upp det. Det kan faktiskt bli ganska intressanta diskussioner när man pratar om det här, säger Jenny Johnsson, sjuksköterska på intensivavdelningen på Centralsjukhuset (CSK) i Kristianstad.

Krystyna Dybkowska, läkare på intensivavdelningen på CSK, tycker att det viktigaste är att man tar ställning – oavsett om man är för eller emot att donera sina organ efter sin död.

– Varför ska det vara så svårt? Vi har lätt för att prata om födelsen, hur vi lever och vad vi äter. Men döden är något som gör oss rädda och oroliga. Ta upp ämnet och öppna diskussionen, säger hon.

För att informera människor om hur man tar ställning kampanjar man lite extra under Donationsveckan, enligt Susanne Brink Johansson som är sjuksköterska på intensiven. Hon berättar att teamet försöker synas och höras genom att föreläsa, sprida reklamblad och gå via medier bland annat.

Det är faktiskt inte heller så att det blir aktuellt med donation bara för att man bestämmer sig för att man vill donera organ och vävnader efter sin död. Man måste nämligen dö under särskilda omständigheter på intensiven - organen ska kunna hållas fungerande med hjälp av respirator medan personen avlider av svåra hjärnskador. Först då är det aktuellt med en eventuell organtransplantation.  

 – Man kan jämföra det med en hårddisk som kraschar, säger läkaren Krystyna Dybkowska.

Bra att veta om organ- och vävnadsdonation.

  • Du får inte välja vem eller vilka som får dina organ efter din död.
  • Det finns ingen risk att vårdpersonalen inte gör allt för att rädda ditt liv på grund av att du anmält dig som donator. Frågan om donation blir aktuell först efter döden.
  • Du tar ställning genom att registrera dig i Donationsregistret, fylla i ett donationskort på vårdcentral eller apotek eller berätta för dina anhöriga hur du vill göra.
  • Du kan välja specifikt vilka organ du vill donera efter din död.
  • De allra flesta människor i Sverige har förutsättningar att bli donatorer. Och det finns i princip inga åldersgränser. Ingen behöver därför avstå från att anmäla sin vilja att donera organ och vävnader. 
  • Det måste säkerställas att man verkligen är död innan organtransplantationen kan bli aktuell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".