Wictoria Wilbert och Sofie Engström
Wictoria Wilbert som mönstrade under onsdagen tillsammans med kommunikationsstrateg Sofie Engström. Foto: Gustav Persson
Kristianstad

Mönstringen igång igen efter drygt sju år

Wictoria Wilbert: "Jag ser fram emot utbildningen"
5:48 min

I måndags drog mönstringen igång i Kristianstad. 6 000 ungdomar har kallats och omkring 4 000 av dem kommer få göra värnplikten.

Efter sju och ett halvt år mönstras det igen i Sverige. I måndags drog mönstringen igång i Kristianstad som tillsammans med Stockholm är de två orterna dit ungdomarna kallas.

Alla ungdomar födda 1999 fick i våras ett svara på frågor om bland annat hälsa och inställning till att göra värnplikten. 6 000 av dem som svarade har kallats till mönstring och av dem kommer ungefär 4 000 att få göra värnplikten.

- De som har blivit kallade är de som har skattat sig själva högst, sagt att de är friska och intresserade att göra grundutbildningen, säger Sofie Engström, kommunikationsstrateg.

25 procent av de kallade är tjejer. En av dem är Wictoria Wilbert från Västervik. Hon har redan fått veta att hon kommer att få gå grundutbildningen.

- Jag ska spendera fyra månader på Visby hösten 2018. Det ser jag fram emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".