Skånetrafikens hemsida, lördagen 20 september. Överbelastningsattackerna mot Skånetrafikens nät fortsätter men nu stryper företaget en del av den utländska datatrafiken till hemsidan under resten av veckan. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skånetrafikens hemsida
Skåne

Skånetrafiken utsatt för överbelastningsattack

Anna Lundsgård: Det är såklart jätteallvarligt
0:35 min

Skånetrafikens hemsida och app, samt interna mail, slutade fungera under gårdagskvällen. Bolaget ska ha blivit utsatt av en överbelastningsattack. (Uppdaterad 12.00)

Någon gång mellan klockan åtta och nio på torsdagskvällen slutade både sajten och appen att fungera. Skånetrafiken själva vet inte vad som har orsakat haveriet. 

– Våra digitala tjänster ligger nere för tillfället, vi är i full gång med att felsöka och har även kopplat in vår leverantör, säger Magnus Andersson, pressinformatör på Skånetrafiken.

Företaget fick uppmana sina resenärer att uppsöka information och andra sätt och använda de stationära biljettautomaterna. 

Under morgonen kunde problemet lösas och både sajten och appen ska fungera igen.

Orsaken till haveriet är en överbelastningsattack.

– Det är såklart jätteallvarligt, och vi internt försöker kraftsamla nu och titta på hur vi jobbar med de här frågorna och försöker sätta detta ytterst på agendan. Det är väldigt olyckligt när våra kunder blir drabbade i den utsträckningen som var igår, säger Anna Lundsgård, enhetschef system på Skånetrafiken.

Skånetrafiken har i normala fall ett skydd mot sådana här attacker, men det ska inte ha fungerat och det ska bolaget nu utreda närmare.

Företagets It-leverantör bedömer att de som ligger bakom attacken har haft ett nytt tillvägagångssätt.

Tidigare i veckan har även Trafikverket och Transportstyrelsen utsatts för liknande attacker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".