Bengt Hansson; bostäder i Stockholm. Foto:
Bengt Hansson analytiker på Boverket, säger att den höga byggtakten av nya bostäder sätter press på bostadspriserna. Foto: Sören Granath, Sveriges Radio/Thomas Oneborg/TT. Montage: Sveriges Radio.
Sverige

Kolla bopriserna i din kommun: Fortsatt stillastående på bostadsmarknaden

Boverket: Början på en korrektion av bostadspriserna nedåt permanent
1:41 min

Det är fortsatt stillastående eller små prisökningar på bostadsmarknaden, enligt Svensk Mäklarstatistik siffror för den senaste månaden.
Undantaget är Malmö där uppgångarna fortfarande är stora.

Bengt Hansson, analytiker på Boverket, säger att den höga byggtakten av nya bostäder just nu sätter press på priserna.

– Byggmarknaden fungerar väl, men nu har vi fått ett så stort utbud av nyproduktion. Så även vid goda fundamenta av låga räntor så finns det så många nya lägenheter till salu, så marknaden viker.

De senaste månaderna har byggbolag, mäklare och medier rapporterat om ett stort utbud av bostadsrätter och att försäljningen går trögare och där byggbolag börjat erbjuda rabatter för att locka till sig köpare.

Generellt syns inget prisfall i Svensk Mäklarstatistiks siffror för september, snarare handlar det om en marknad som bromsat in. I många delar av landet stod priserna stilla under månaden och sett över 12 månader har priserna i Stockholm gått upp med måttliga två procent i regionen och fyra procent i centrala lägen.

Undantaget är Malmö där uppgångarna fortfarande är stora - 15-16 procent det senaste året.

På villamarknaden däremot är utbudet mindre och prisutvecklingen i riket högre än bostadsrätterna de senaste 12 månaderna.

Bengt Hansson har tidigare förutspått att marknaden för bostadsrätter ska vika ned. Med de tecken som nu syns är han en av många experter som tror på lägre eller stillastående priser.

– Resan framöver beror väldigt mycket på konjunktur och räntor. Men räntorna är på väg upp, så det är kanske en början på en korrektion av bostadspriserna nedåt permanent. Och det är ju på många sätt bra eftersom det blir billigare att köpa bostad.

Sören Granath
soren.granath@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".