Idag öppnas den nya vägsträckan.
1 av 4
Idag öppnas den nya vägsträckan. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Hasselmuspassage
2 av 4
Hasselmuspassage. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Klätterväxter är planterade.
3 av 4
Klätterväxter är planterade. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Barn från Piratenskolan deltog i invigningen.
4 av 4
Barn från Piratenskolan deltog i invigningen. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Kivik

Väg med hasselmusportal invigd

Trafikverket: Hasselmössen ska kunna klättra häröver
2:43 min

Nu är den nya vägsträckan till Stenshuvuds nationalpark invigd, och med det även Sveriges första hasselmuspassage.

Den nya vägen ringlar sig nu över fälten runt Svabesholms gård, uppe på Svinaberga strax söder om Kivik. Tidigare har all trafik till och från Stenshuvud gått rakt igenom gården, och eftersom det är ett populärt besöksmål, har det varit mycket trafik.

- Det har ökat mer och mer, de värsta sommardagarna har det varit mellan 4000 och 6000 fordon per dygn genom gården, säger Anders Thuresson, som äger Svabesholms gård.

Han har länge längtat efter att den nya vägen runt gården skulle bli av.

- Typ i 25-30 år, det gäller att vara uthållig, säger han.

Den nya vägsträckningen invigdes alltså idag, liksom en hasselmuspassage.

En inventering som gjordes i samband med planeringen av det nya vägbygget visade nämligen att vägen skulle bryta rakt igenom ett stengärde, kantat med buskar och små träd. Just den infrastruktur som hasselmöss som finns i området använder, eftersom de ogärna förflyttar sig längs med marken. Dessutom visade inventeringen att hanarnas och honornas bon skulle hamna på varsin sida av vägen.

De värsta sommardagarna har det varit mellan 4000 och 6000 fordon per dygn genom gården.

Trafikverket byggde därför en portal över vägen, som en kompensationsåtgärd. Det är ganska vanligt att Trafikverket bygger viltpassager, eller faunapassager, över eller under vägar för olika slags vilt, men det här är första gången som verket bygger en passage speciellt för hasselmöss.

Hasselmusportalen består av en stålkonstruktion, lik en sådan som vägskyltar hänger på över vägar, som förbinds med stengärdet med nät. Olika klätterväxter har planterats, som björnbär, bokharabinda, klättervildvin och honungsros, och tanken är att växterna så småningom ska täcka hela portalen, som nu tillfälligt täckts med granris.

- Planerna är att de ska växa ca 3,5 till 4 meter om året, så om två år ska den vara fullständigt inklädd, och sedan ska hasselmössen kunna klättra häröver, säger Christian Björnsson, projektledare på Trafikverket.

Vad tror du, kommer de att använda den?

- Vi hoppas på det och jag har frågat internt om att eventuellt få någon uppföljning på det, så jag hoppas att vi ska kunna få en cred på att det verkligen fungerar i verkligheten, säger Christian Björnsson.

Vägbygget har kostat 10,8 miljoner kronor, av de pengarna har mellan 800 000 och 900 000 kronor använts till hasselmuspassagen, inklusive den inventering som gjorts i sammanhanget, enligt Christian Björnsson.

Dagens invigning lockade en hel del publik. Jens Möller, biträdande regionchef på Trafikverket, Matz Hammarström, Länsstyrelsen, Mätta Ivarsson (MP), regionråd och Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn invigningstalade, och elever från åk F-3 på Piratenskolan i Kivik stod för fanfar och en frågestund.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".