Marie-Louise Rodén och Martin Luther
Foto: Hendrik Schmidt/TT och Sveriges Radio

Vem f*n var Martin Luther?

Marie-Louise Rodén: Jag blev helchockad - det var så vulgärt.
13 min

Hade vi haft rätt till skilsmässa utan en uppkäftig munk för 500 år sedan? Historieprofessor Marie-Louise Rodén vid Högskolan Kristianstad tecknar en solkig bild av vår hyllade reformator Martin Luther.

Historieprofessor Marie-Louise Rodén berättar om munken vars 95 teser ledde till en reformation och en demokratiseringsprocess som format det moderna Sverige. Hon gör det med en del svordomar, eftersom Martin Luther själv var både burdus och oförskämd.

- När jag läste hans texter första gången blev helchockad, det var så mycket vulgärt språk och anstötligt innehåll, säger historieprofessor Marie-Louise Rodén vid Högskolan Kristianstad.

Hon tecknar en bild av öl, hat och förstoppning - men säger ändå att Martin Luthers bidrag till Sverige är enbart posititv.

Men Luther ville aldrig starta en reformation, utan han lade helt enkelt fram ett antal teser och sammanhanget gjorde honom till den historiskt viktiga person han är för oss idag.

- Det här är att det blev reformation är en produkt av sekler av missnöje med kyrkan och boktryckarkonsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".