Vy över Kristianstadslätten från flygplanet.
Ett amerikanskt signalspaningsplan flög över Sverige utan tillstånd. Foto: Wivan-Kristina Sandberg
Skåne

Amerikanskt signalspaningsplan flög utan tillstånd

Ett amerikanskt signalspaningsplan passerade över svenskt territorium utanför Skåne den 25 september utan tillstånd, samtidigt som den stora militärövningen Aurora 17 pågick.

Nyhetsbyrån Siren har fått tag i en insatsrapport från Försvarsmaktens högkvarter. I den står att ett amerikanskt signalspaningsplan passerade över svenskt territorium utanför Skåne den 25 september utan tillstånd.

Försvarsmaktens utgångspunkt att det handlar om ett brott mot tillträdesförordningen styrks av kontrollerad radardata, enligt rapportförfattaren.

Incidenten skedde samtidigt som den stora militärövningen Aurora 17.

Under sommaren konstaterades minst fyra överflygningar över svenskt territorium där diplomatiskt tillstånd saknades. I två fall handlade det om amerikanska plan utanför Skåne och Blekinge, i ett fall om ryska stridsplan över Gotland och i ett annat fall om en kanadensisk fartygshelikopter över Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".