Matchaglass
1 av 2
Matchaglass, en ny trend med smak av kokos. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Johanna Gerberich
2 av 2
Johanna Gerberich är lärare på gastronomiprogrammet på Högskolan i Kristianstad. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Kristianstad

Nya råvaror är den hetaste mattrenden

Gastronomiläraren Johanna Gerberich spanar på mattrender
4:25 min

Sverige tar del av många influenser i sin matkultur, och bland våra mest populära maträtter finns exempelvis tacos och pizza. Men vilka mattrender är på ingång?

Johanna Gerberich är lärare på gastronomiprogrammet på Högskolan i Kristianstad. Hon menar att pizza och tacos har lyckats hålla sig populära genom att passa för både unga och vuxna, och framförallt genom att det har anpassats till våra levnadsvanor.

– Den här snabbmaten har blivit lite trendig igen och blivit "fine dining". Vi ska inte bara ha korv med bröd, utan vi vill ha en äkta hantverksmässig korv med bra köttinnehåll eller schyssta hamburgare på högrevsfärs, berättar Johanna Gerberich.

Trender inom mat kan också kopplas till trender inom samhället. Att tänka på miljön och även sin egen hälsa är en av trenderna som finns idag. Även unika råvaror från Japan har börjat få fäste.

– Nu tittar vi mycket på specifika råvaror från Japan. Matcha, frukter, alger och den typen av trender. Men ändå är det så att husmanskosten består, men kanske lite mer uppdaterad och med lite mer grönsaker, säger Johanna Gerberich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".