Sakine Madon
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverige

Debattören Sakine Madon vill se tydlighet från skolan i burkinidebatten

Sakine Madon: Att barn täcks allt mer är ett jätteproblem
6:17 min

Om bara skolan tog dialogen med föräldrarna skulle inte burkinis eller andra kroppstäckande kläder på barn vara ett problem.
Det är debattören Sakine Madons bestämda åsikt.

Sakine Madon är statsvetare och liberal politisk redaktör på Västmanland läns tidning, VLT. Hon har debatterat burkinis och slöjor i medier och har en bestämd åsikt:

– När det gäller vuxna så ska vi passa oss för att prata om förbud. Det handlar om det fria valet. Men utvecklingen med att barn täcks allt mer och att slöjbärandet går ner i åldrarna, det måste vi prata om, säger Sakine Madon.

Det menar hon ligger på lärarna. De ska ta en dialog med föräldrarna när signaler kommer om att döttrar inte ska vara med på idrotten eller inte kan delta i simundervisningen. Då ska lärarna berätta om den svenska läroplanen och skolplikten så att det inte blir så att elever inte är med på simundervisningen.

– Om de tog debatten i stället för att dela ut burkinis, då skulle det här inte vara något problem, säger hon.

Hör mer om Sakine Madons åsikter i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".