Jan Bengtsson har likt Max von Sydow spelat schack med döden två gånger Foto: SF/TT Bildbyrån
Hovs hallar är bland annat känt från "Det sjunde inseglet".
Båstad

Hovs hallar prisas för dramatisk filmmiljö

Helene Steinlein: "Det är flera filmer som spelats in där"
0:49 min

Hovs hallar får en utmärkelse för sin filmiskt dramatiska miljö - "Treasure of European Film Culture".

Det är European Film Academy, EFA, som tilldelar platsen Hovs Hallar titeln "Treasure of European Film Culture".

Det klippiga området, som är det brantaste kustpartiet på Bjärehalvön, blev framförallt känt genom Ingmar Bergmans film "Det sjunde inseglet" där Max von Sydow spelade chack med döden i soluppgången.

Helene Steinlein, kulturstrateg i Båstads kommun, berättar att man från kommunens sida blev glatt överraskade när man fick beskedet.

- Film i Skåne ringde och berättade att de nominerat platsen. Det känns fantastiskt, vi är jätteglada och jättestolta att EFA beslutade att tilldela Hovs hallar det här priset.

Förutom "Det sjunde inseglet" har bland annat filmerna, "Vargtimmen" och "Ingenjör Andres luftfärd" spelats in på Hovs hallar som blir den tionde platsen som får priset.

Med den här titeln vill European Film Academy öka allmänhetens medvetenhet om platser av symbolisk karaktär för europeisk film samt de historiska värden som behöver uppmärksammas och skyddas för kommande generationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".