Folk har lagt blommor och tänt ljus på den plats där en man i 20-årsåldern dog när han träffades av tåget vid stationen i Åkarp. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio
Blommor och ljus vid stationen i Åkarp efter dödsolyckan. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio
Åkarp

Går inte att bygga bort olycksrisken

Trafikverket: Går inte att bygga bort risken helt
2:41 min

Mycket har gjorts för att öka säkerheten och minska springet vid järnvägsspåren och förebygga olyckor. Men det går inte att helt bygga bort risken för olyckor av den typen som skedde i Åkarp i helgen då en man i 20-årsåldern dog när han genade över spåren och blev påkörd av ett Öresundståg.

– Står man på fel plattform tycker en del att det är okej att hoppa ner på spåret och upp på den andra plattformen, säger Helena Rådbo, sakkunnig på enheten för trafiksäkerhet på Trafikverket.

Varje år sker det ett par sådana här olyckor där folk dör när de genar under bommar eller mellan plattformar över spåren och träffas av tåg.

– De tänker inte på att det kan komma ett tåg till eller från andra hållet och de kommer fort och tyst, säger Helena Rådbo.

Trafikverket har försökt göra det svårare att komma åt spåren och intrångssäkrar genom att sätta upp höga stängsel, speciellt på de platser där det har skett dödsolyckor.

– Med hjälp av kameraövervakning försöker vi också upptäcka personer som utsätter sig för en risk så att vi hinner reagera och sakta ner tåget, säger Helena Rådbo.

Sådana kameror finns bland annat på sträckan mellan Malmö och Lund och där har flera olyckor undvikits på det sättet.

– Besluten blir snabbare och bättre när vi kan se personer i realtid och var de befinner sig.

Att helt bygga bort de här riskerna tror inte Helena Rådbo går än

– Då får man bygga ungefär som på flygplatser med helt stängda dörrar så att man inte kan komma åt tåget förrän det står på stationen och det är en bit kvar dit.

Hör också: Sorg och bestörtning i Åkarp efter dödsolyckan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".