Cannabis. Foto: Jeff Chiu/Scanpix
En 39-åring riskerar långt fängelsestraff för att ha försökt smuggla narkotika. Foto: Jeff Chiu/Scanpix
Helsingborg

Gömde nästan 75 kilo narkotika i lastbilsgolv

Mannen försökte smuggla in nästan 75 kilo narkotika vid färjeläget i Helsingborg. Nu åtalas han.

I dag, tisdag, åtalas en 39-åring vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Tullverket stoppade honom  i slutet av mars med cannabis och kokain till ett värde av cirka 25 miljoner kronor i missbrukarledet.

Det var tullpersonalen vid färjeläget i Helsingborg som fattade misstankar och när lastbilen kontrollerades hittades narkotika i ett väl dolt utrymme i lastbilens golv och hytt.

Totalt hittades 74,5 kilo narkotika som bestod av 10 kilo kokain och 64,5 kilo cannabis förpackat i över 80 paket.

Kokainhalten i det beslagtagna kokainet var avsevärt högre än normalt, cirka 95 procent, skriver Tullverket i ett pressmeddelande. Det innebär att kokainet kan spädas ut flera gånger och värdet på narkotikan ökar.

Ett parti kokain av den här storleken har ett uppskattat värde mellan 7 och 12,5 miljoner kronor och värdet på cannabisen uppskattas till mellan 4,5 och 12,9 miljoner kronor i missbrukarledet.

I Tullverkets utredning har framkommit att chauffören nekar till brott. Om den misstänkte döms riskerar han fängelsestraff i den övre delen av straffskalan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista