Örkelljunga

Oenighet om vem som ska stå för sanering

1:58 min

För att sanera Skönna Mosse vill länsstyrelsen se grävningar i hela området. Men det råder oenighet om vem som ska betala för det.

I september presenterade Electrolux förslag på saneringsåtgärder för Skönna Mosse i Örkelljunga där Multufabriken tidigare dumpat cyanidtunnor.

Länsstyrelsen har nu tittat närmare på de olika förslagen och landat i de mer omfattande åtgärderna.

– Det innebär att man kommer gräva igenom samtliga torvtäktsytor. Inte enbart i de två till tre stycken där man hittat tunnor, utan att man gräver igenom samtliga, säger David Lalloo, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

En sådan sanering bedöms kosta uppemot 15 miljoner kronor. Men länsstyrelsen och Electrolux är oense om vem som har ansvaret att bekosta en eventuell sanering.

– Vi har gjort en utredning om ansvarsfördelningen och kommit fram till att bolagets ansvar är upp till 100 procent, det innebär att de har fullt ansvarar att genomföra åtgärderna, tycker vi, säger Lalloo.

Det ståndpunkten delar inte bolaget som istället anser att deras ansvar ligger på runt tio procent.

– Vi står ganska långt ifrån varandra i det här, säger David Lalloo.

Länsstyrelsen ska nu förtydliga sin ansvarsutredning och låta Elektrolux få svara på den. David Lallos förhoppning är att parterna i och med det ska komma närmare varandra.

När kan man komma till något beslut?

– Först och främst vill vi att ansvarets omfattning ska bedömas och fastställas. Vi hoppas på ett beslut på det nästa år. Därefter är det dags att ta tag i åtgärdsutredningen.

Det låter som det kommer ta lång tid innan något händer?

– Man hade önskat att man kunde göra något åt det, helst i dag, men så fungerar det tyvärr inte. Och beroende på utfallet på ansvarsutredningen så kan det vara så att man måste söka bidrag från Naturvårdsverket och det kan ta flera år innan ett sådant bidrag beviljas. Just nu är det väldigt svårt att säga när åtgärder kommer till stånd, säger Lalloo.

Electrolux har valt att inte kommentera de pågående diskussionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista