Skåne

Gamla prylar ska få nytt liv med tips och trix

2:15 min

Trots att det är lättare än någonsin att sälja och skänka bort saker man tröttnat på så slänger vi fortfarande stora mängder fullt funktionsdugliga prylar.

Slit och släng inställningen vill renhållningsbolagen i Skåne ändra på.

Därför har några av de kommunala renhållningsbolagen gått ihop och är just nu ute på en turné på återvinningsstationer runt om i Skåne för att fler ska tänka ett varv till innan de dumpar saker på tippen.

Karolina Schéle från NSR är projektledare för det man kallar "Länge leve prylen"

– Vi ser att det slängs otroligt mycket saker här som hade kunnat räddas. Saker som är hela och fina, och där prislappen ibland sitter kvar, säger hon.

Under parollen "Länge leve prylen" har man alltså ambitionen att fler ska bli inspirerade till att göra om och återanvända sina gamla prylar istället för att slänga, och för de som vill ha proffstips är den kreativa inspiratören Simon Olsson på plats under dessa dagar för att ge sina bästa råd om hur man väcker liv i en avdankad pryl.

– Vi måste börja tänka ett steg längre. Vill man ändra om så kanske man inte behöver åka till tippen och slänga det man har, utan man kan faktiskt förnya, ge bort, eller sälja, säger han.

Ditt bästa tips för den som vill fixa om sina gamla prylar?

– Det bästa och enklaste sättet är att måla om. Köp en sprejburk, det kostar inte många kronor och plötsligt har du fått prylar med nytt liv, säger han.

När "Länge leve prylen" gjorde ett stopp i Ängelholm så passade Mia Rosberg på att lämna in lite saker som hon inte behöver längre, samtidigt som hon hoppades på att få lite tips på hur hon kan göra för att förnya sådant som inte länge känns nytt och snyggt.

– Vi behövde rensa i förrådet och garderoben. Det är skönt att få bort sådant vi inte använder, och få lite utrymme där hemma, säger hon.

Projektet "Länge leve prylen" drivs av de kommunala avfallsbolagen som tillsammans finns i elva nordvästskånska kommuner. Och det här är en av flera satsningar för att få nordvästskåningarna att tillsammans minska avfallsberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista