Fredrik Ullén - hjärnforskare och konsertpianist
Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio

Testa hur musiken påverkar dig

12 min

Kan musik påverka våra hjärnor? Ja, säger Fredrik Ullén som är hjärnforskare på Karolinska institutet och har forskat på området.

Fredrik Ullén är hjärnforskaren på Karolinska institutet och har forskat på hur musiken påverkar våra hjärnor. Enligt honom kan man se tydliga skillnader mellan personer som ägnat sig mycket eller lite åt musik.   

– Vi har idag klara belägg för att musikalisk träning påverkar hjärnan och gör att vissa delar utvecklats mer. Vi ser det till och med när vi tittar på enäggstvilling som har samma gener. Om vi har ett par där den ena spelat mycket mer än den andra har vi sett att delar av hjärnan som har med motorik och hörsel blir mer utvecklad.      

Fredrik är dessutom själv konsertpianist och passade på att bjuda på ett stycke. Hur den som lyssnars hjärna reagerar är dock svårt att säga.

– Det går nog inte att säga vad som händer i lyssnarnas hjärnor. Hur vi reagerar beror på oss själva, hur vi är och var vi är. I det här fallet är det en ganska så skojfrisk låt så det är inte så sannolikt att någon blir ledsen i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista