Avspärrningarna runt polishuset i Helsingborg.
1 av 3
Avspärrningarna runt polishuset i Helsingborg. Foto: Rafaela Stålbalk Klose /SR Malmö
Avspärrningarna runt polishuset i Helsingborg.
2 av 3
Avspärrningarna runt polishuset i Helsingborg. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/SR Malmö
Helsingborg

Polishusets entré sprängdes sönder

4:12 min

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes i natt och skadorna är omfattande. Fönsterrutor på polishuset och på byggnaden mittemot gick sönder i den kraftiga explosionen. Ingen människa skadades. (Uppdaterad 05.22)

Klockan 00.20 larmades polisen om en kraftig smäll i Helsingborg. Det visade sig sedan att det var entrén till polishuset som sprängts.

– Polisens bombtekniker och kriminaltekniker är beställda för att undersöka vad som detonerat, säger Anna Göransson, vid polisen i region Syd.

Enligt initiala uppgifter ska ingen person kommit till skada. 

– Hela entrén är bortsprängd. Rutorna är krossade och det är skador på själva dörrarna också, säger Lennart Linderos, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst.

Boende i närheten vittnar om att det var en mycket kraftig smäll.- Jag satt i köket och kände hur det skakade till i lägenheten. Det kändes som att någon kastade något mot min balkong, så stark var tryckvågen, säger en läsare som bor i området till Helsingborgs Dagblad.

"Jag bor i Drottninghög och runt 00.20 hörde jag en stor explosion som fick mitt fönster att skaka, kändes som att hela rummet skakade" skriver en annan läsare i ett mejl till tidningen.

Troligen kommer sprängningen att utredas som allmänfarlig ödeläggelse. Inga hot har kommit in till polisen, enligt Göransson.

–  Som tur är kom ingen till skada, men det är naturligtvis allvarligt att någon ger sig på rättsväsendet, säger hon.

Polisen har under natten genomfört trafikkontoller i och runt Helsingborg, och har ökad bevakning.  

Strax innan halv fem-tiden på onsdagsmorgonen var bombtekniker klara på platsen, som nu kommer att undersökas av kriminaltekniker.

Mer information om händelsen kommer att lämnas av polisen under morgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista