En kvinna i ljust hår fotas framifrån i poliskläder.
Carina Persson, polischef för region syd, ser allvarligt på nattens händelse. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Helsingborg

Polishussprängning anses som angrepp på demokratin

Sprängningen mot polishuset i Helsingborg beskrivs av flera som ett angrepp mot rättsväsendet.

Sprängningen mot polishuset i Helsingborg är ett angrepp mot vårt rättsväsende och mot demokratin. Det är allvarligt, skriver region Syds regionpolischef Carina Persson i ett pressmeddelande.

Detonationen, som inträffade vid 00.20, var kraftig och orsakade omfattande skador på entrén till polishuset och närliggande byggnader.
– Detta är ett fullständigt oacceptabelt angrepp. Jag är mycket tacksam över att ingen kom till skada vid händelsen, säger Carina Persson, och fortsätter:
- Jag har under natten och morgonen haft kontakt med rikspolischefen. Jag är helt trygg med att vi kommer att få det stöd som behövs från den nationella nivån. Vi inom polisen står enade i arbetet mot den grova brottsligheten och i arbetet med att värna vår demokrati, avslutar Carina Persson.

Händelsen utreds nu som allmänfarlig ödeläggelse. Polishuset i Helsingborg kommer under dagen att ha förstärkt bevakning. Detsamma gäller Rättscentrum i Malmö.

"Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas", skriver justitieminister Morgan Johansson (S) i ett mejl till TT.

– Det här är mycket allvarligt. En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan alla människors säkerhet, kommenterar rikspolischef Dan Eliasson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista