Högskolan Kristianstad
18 834 har sökt till högskolan i Kristianstad. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Kristianstad

Högskolan fortsatt populär

Kristianstad högskola är för tredje året i rad Sveriges mest sökta, bakom sju av landets stora universitet. Däremot har ansökningarna minskat.

Totalt i landet är det färre som sökt in för studier på universitet och högskolor med sammanlagt 219 384 anmälningar till vårterminen 2018. Det är en marginell minskning med 0,2 procent jämfört med ifjol.

Att det råder högkonjunktur samt att årskullen är mindre är två faktorer till det minskade söktrycket.

Även i Kristianstad märks den trenden av. Lärosätet hade 18 834 sökande vilket är en minskning med 1,2 procent jämfört med förra året.

Trots det är Kristianstad högskola den mest sökta bland landets högskolor, bakom sju av de stora universiteten.

– Framför allt gläds vi åt att fler prioriterat Kristianstad högst i sina val och att söktrycket hit fortfarande är högt. Vi är inne i en högkonjunktur och årskullarna är mindre, vilket förklarar den nationella minskningen. För vår egen del beror de lägre siffrorna dock snarare på ett förändrat utbud av utbildningar, vilket varierar från år till år, säger Agneta Ljung Djärf, prorektor vid Högskolan Kristianstad i ett pressmeddelande.

Sjuksköterskeprogrammet är fortsatt den populäraste utbildningen.

Därefter följer grundlärarutbildningarna och Biomedicinska analytikerprogrammet.

– Värt att notera är att vi har ökat planerade antalet platser, vilket betyder att vi bland annat kommer att utbilda fler sjuksköterskor åt vården, säger Agneta Ljung Djärf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".