Sverige

Kolbjörn Guwallius om det nya väktarsamhället

9:13 min

I vintras rapporterade vi om hur Trefaldighetskyrkan här i Kristianstad tog in väktare efter problem med skadegörelse. Sedan dess har många bibliotek gjort det samma.

Trefaldighetskyrkan i Kristianstad tog in väktare efter skadegörelse i vintras. Även på biblioteken i Ängelholm, Broby och i Bromölla har man anlitat väktare.

Journalisten och författaren Kolbjörn Guwallius har skrivit en bok, som heter "Ordningsvakter - nödlösningen som blev permanent", om det nya väktarsamhället.

– Det finns nog flera orsaker. Men det man har sett på sistone är att det har blivit fler såna här saker. Jag tror att många triggas när man ser att andra gör något. Man svarar man upp mot den upplevd otrygghet. Och den upplevda otryggheten verkar öka i samhället.

Enligt Guwallius har vi inte nu fått ett nytt problem med oordning utan skillnaden är snarare hur man idag bemöter den.

– Ordningsvakter har funnits i någon form så länge polisen har funnits. Men tidigare skulle man bara använda ordningsvakter undantagsvis, men sen har dessa gränser flyttats mer och mer. Idag ser vi ordningsvakter mer eller mindre överallt i offentligheten.