Skåne

Drönare kan ersätta fordon för att avlasta

3:13 min

Kan drönare ersätta fordon och avslasta Skånes motorvägar? Nu föreslår Moderaterna i en motion att man ska undersöka frågan.

Idag fraktas mängder av saker varje dag på våra skånska motorvägar. Men måste alla transporter gå längs marken? Den frågan ställer sig Moderaterna som i en motion vill att man undersöker om drönare kan avlasta våra vägar. 

– Vi har skrivit en motion där vi säger att drönare kan var i regionens tjänst. Vi vill få till en utredning för att se om det är möjligt och lämpligt att drönare kan användas i vår verksamhet, säger Carina Zachau, moderat kommunalråd i Örkelljunga.

Vilka transporter skulle då drönarna kunna göra? Det är en fråga det idag egentligen inte finns något klart svar på.

– Svårt att säga men jag kan tänka mig att det finns tillfället när man på en mindre vårdcentral måste beställa saker från centrallagret i Lund, till exempel. Då måste det gå en bil från Lund. Det skulle kanske kunna vara en sådan sak som en drönare skulle kunna hantera.

Men drönarna skulle kunna göra mer än att bara transportera. Enligt Carina Zachau skulle man också kunna använda dem för övervakning.

– Exempelvis kan drönarna bevaka tågspåren. Är där stopp, har det fallit ett träd på spåret eller liknande. Men även övervakning utanför sjukhus där det har varit oroligt, till exempel.