EU röstade ja till nya asylregler

1:29 min

EU-parlamentet har på torsdagsmorgonen röstat ja till nya asylregler som bland annat innebär en tvingande omfördelning av asylsökande inom EU.

En bred majoritet från höger till vänster står bakom kompromissen, som förhandlats fram av Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Liberalerna.

– Jag har genomfört 21 förhandlingsrundor, vilket är rekord, det brukar röra sig om en handfull, sade Cecilia Wikström inför omröstningen.

– Jag har ju full uppslutning från alla grupper, från den största konservativa kristdemokratiska till de gröna, och till och med vänstergrupper, vilket är historiskt i detta parlament.

Enligt förslaget till en revidering av den så kallade Dublinförordningen ska alla asylsökande som kommer till Europa fördelas jämnt mellan EU-länderna.

Varje land ska tilldelas en kvot. De länder som i dag tagit emot få flyktingar ska få en infasningsperiod på tre år. På det sättet hoppas Cecilia Wikström få med länderna i Östeuropa som inte vill ha bindande regler.

Men parlamentet vill också använda piska. Länder som vägrar medverka ska få indragna bidrag från EU. För Sverige skulle förslaget innebära stora fördelar menar Cecilia Wikström.

– När vi 2015, som var rekordåret, gjorde 163 000 asylprövningar, så kan det jämföras med mitt förslag. Hade det gällt då, så hade vi gjort ungefär 40 000 prövningar, vilket hade inneburit mycket mindre tryck på svenska kommuner och ökade förutsättningar för en lyckad integrationsprocess.

Den här frågan är ju helt låst i rådet, tror ni att det här förslaget kommer att accepteras av några länder, mer än kanske Tyskland och Sverige?

– Jag vet att det finns en bred uppslutning av länder som kan stå bakom och det är ingen blockerande minoritet i rådet som kan stoppa det.

– Jag hoppas att det ska ge en spark i baken för dem att börja leverera, säger EU-parlamentariker Cecilia Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista