Bengaler under allsvensk fotbollsmatch mellan Malmö FF och Helsingborgs IF. Foto Emil Langvad / TT
Ett nytt register ska enklare stoppa personer som har tillträdesförbud till idrottsarenor. Foto: Emil Langvad/TT

Register ska stoppa stökiga supportrar

Från och med nu blir det lättare för polisen att stoppa supportrar med tillträdesförbud att ta sig in på idrottsarenor. Ett register med foto och klubbanknytning har tagits fram på de som har tillträdesförbud.

 – Det nya registret innehåller foton vilket gör att poliser kan spana på personer som de vet eller misstänker har tillträdesförbud under matcher. Även när vi tvingas gripa en person kan man enkelt söka i det så kallade tillträdesförbudsregistret, säger Mikael Berkesand, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld.

Registret bedöms bli till stor hjälp för polisen att lagföra och förhindra brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang.

Det ser också till att personer vars tillträdesförbud gått ut kan komma tillbaka till matcherna eftersom de omedelbart gallras ur registret.

Registret har kunnat bli möjligt tack vare en ny lag som antogs av riksdagen 2015.

Klubbar och arrangörer ska också få tillgång till utdrag ur registret. Och kan på så sätt stoppa personer med tillträdesförbud redan vid entrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista