Älg som springer utefter ett viltstängsel
Många frågor runt vilt och viltstängsel. Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Så stor är risken att möta vilt på vägen i Skåne

Viltolyckorna fortsätter att öka i Sverige och då även i Skåne.

Skåne placerar sig i år på sextonde plats med 6,54 olyckor per 1000 registrerade fordon i länet.

– Viltolyckor fortsätter att vara ett stort problem i Sverige. Rådjur, vildsvin, dovhjort och älgar är de djur som är mest inblandade i viltolyckor i Skåne. Det är viktigt att hålla ögonen både på vägen och terrängen runt omkring och köra försiktigt, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

I Skåne var antalet viltolyckor 4 149 stycken mellan januari och mitten av oktober, varav 2 974 olyckor var kollision med rådjur, 618 med vildsvin, 300 med dovhjort och 109 med älg. Det placerar Skåne på en sextondeplats över alla län i år. Detta enligt statistik som If tagit fram tillsammans med Nationella Viltolycksrådet.

Hittills i år har över 41 000 olyckor inträffat i Sverige, en ökning med nio procent jämfört förra året. Kalmar län är den region där risken att drabbas av en viltolycka är störst och Norrbotten är det län där risken är minst.

Gör så här om en viltolycka har inträffat:

  • Sätt ut varningstriangeln.
  • Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.
  • Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.
  • Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".