Riksbanken - e-krona
Foto: Lars Pehrson/TT
Sverige

Sverige kan bli första landet med en egen e-valuta

5:00 min

Sverige kan inte bara bli det första kontantlösa landet – utan också det första landet – med egen en e-valuta, som ges ut av Riksbanken.
Just nu så planerar banken för att lansera en digital krona, den så kallade e-kronan.

Allt fler väljer att överge kontant betalning för digital. Nu kan Sverige bli det första landet med en egen e-valuta. Just nu utreder Riksbanken hur en framtida e-krona kan komma att fundera.

– Anledningen till att vi tycker att det finns skäl att utreda frågan är att det sker stora förändring i våra sätt att betala i samhället idag. Vi överger kontanter och går allt mer mot digitala betalningar, Eva Julin, projektledare på Riksbanken.

Idag använder många kort och swish vid betalning. Men vad skulle det då bli för skillnad om vi får en egen svensk e-krona?

– Jag tror inte att gemene man kommer att tänka så mycket på att det är någon skillnad, men att man vet att det är en säker fordran på staten. Det är så vi ser det. Vi har ju i uppdrag att försörja landet med sedlar och mynt. Då tänker vi att när folk går till att använda mer digitala betalningar bör vi titta på om också sedlar och mynt bör finnas i digital form.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista