Morgan Johansson och polishuset i Helsingborg
Justitieminister Morgan Johansson besökte Helsingborg på torsdagen. Foto: TT & Sveriges Radio
Helsingborg

Justitieministern: Sprängdådet mot polisen får förtur

0:40 min

Jakten på den eller de som utfört sprängdådet mot polishuset i Helsingborg fortsätter. För att snabbare få svar har utredningen förtur hos Nationellt forensiskt centrum (NFC).
– Det är för att ta reda på vilket typ av sprängämne som använts, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Ministern besökte polishuset under torsdagen för att själv se skadorna.

– Det är mycket allvarligt. Det är en mycket kraftig explosion. Det är naturligtvis en försyn att ingen blev skadad, det kunde mycket väl ha blivit på det sättet, säger han till TT:s reporter.

Drygt ett dygn efter sprängdådet mot polishuset är avspärrningarna utanför entrén kvar. Verksamheten tvingades att stänga och stora resurser har satts in för att hitta gärningsmannen. Än så länge är dock mycket oklart.

– Vi har fortsatt utredningsåtgärder men vi har ingen frihetsberövad eller så, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Utredningen flyter på. Vi har den kompetens och resurser som vi är i behov av.

Nationellt forensiskt centrum arbetar som bäst med att analysera vad som detonerade. Entrén på polishuset rasade helt och mängder av fönsterrutor krossades. NFC:s undersökning får förtur för att snabba på utredningen, säger Morgan Johansson.

Tommy Lindén, utredningsledare på polisen i Helsingborg, säger att polisen håller fortsatta förhör med vittnen och folk som de tror kan lämna uppgifter.

– Utredningen flyter på. Vi har den kompetens och resurser som vi är i behov av.

Han räknar med ett snabbt besked från NFC.

Morgan Johanssons besök i Helsingborg välkomnas av polisen, då han bland annat träffade lokalområdespolisen.

– Vi hade ju ett samtal direkt från statsministern i går och sedan meddelade justitieministern att han ville komma. Det gör att man visar sitt stöd men också markerar allvaret i att ge sig på det allmänna och ytterst demokratin, säger Ewa-Gun Westford.

Nu är det viktigt att återställa polisens verksamhet i Helsingborg, enligt Westford.

– En utmaning är passhanteringen. Numera är det ju så att man beställer tid för att göra sina pass och passmaskinerna är ganska komplicerade så det kommer vi att koncentrera oss på, att återställa receptionen och att fortsätta förundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista