Artisten Mikael Wiehe Foto: David Richter/Sveriges Radio
Artisten Mikael Wiehe Foto: David Richter/Sveriges Radio
Malmö

Föreställningen om Wiehe är inget bokslut

4:25 min

Nour el Refai, Edda Magnason, Mikael Wiehe själv och Malmö symfoniorkester blir artisterna i den stora föreställning om Mikael Wiehe som spelas på Malmö live nästa år.

Föreställningen ska både berätta om Mikael Wiehes liv och om den utveckling som Malmö parallellt genomgått. Runt 15 låtar kommer ingå i föreställning, men huvudpersonen själv ser den som allt annat är ett bokslut.

– Jag har många gånger i mitt liv, sökt mig till saker som jag inte var säker på att jag visste något om, allt för att hålla lusten och glädjen levande. Att spela med Malmö symfoniorkester, att uppträda tillsammans med Nour och Edda det ingår det långa livsprojektet att ständigt försöka hålla sig på tårna.

Det blir 15 av Mikael Wiehes låtar, både nytt och gammalt, som kommer ingå i föreställningen. Musiken ska arrangeras för symfoniorkestern. Medan Edda Magnason och Mikael Weihe själv kommer stå för sången, kommer Nour El Refai fungera som en form av berättare genom att ikläda sig rollen som Mikael Wiehe från det att han som barn kom till Malmö 1952 från Danmark.

– Jag var en dansk skidrøv när jag kom till Malmö. Jag gick i kortbyxor, det var det ingen som gjorde här. De som kom från Danmark var lite mer slitna, Danmark var ett fattigare land. Min riktiga seger över utanförskapet kom när jag började spela.

Mikael Wiehe är över 70 år, men är fortfarande i produktiv. Senare i höst kommer en ny skiva. På frågan när han tycker att han haft sin mest kreativa period, svarar han nu. Men lägger också till

– Om sanningen ska fram så kräver det nog lite mer av mig nu, att skriva nya sånger. Delvis för att jag har skrivit ett par hundra redan.

Tycker du själv att du är en bättre kompositör idag än för 25 år sedan?

– Jag tycker att jag fortfarande skriver sånger som betyder väldigt mycket för mig. Om det sedan betyder något för någon annan, det kan jag inte avgöra. Men jag tycker nog att jag emellanåt lyckas få till det fortfarande.

Det blir totalt åtta föreställningar, premiär den 8:e mars nästa år. Regisserar gör Philip Zandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista