Den urtypiska lanthandeln Foto: Scanpix
Den urtypiska lanthandeln. Foto: Scanpix
Sverige

Satsningen på att stötta butiker i glesbygd permanentas

Regeringen stärker och permanentar nu satsningen på kommersiell service för exempelvis lanthandlar i särskilt sårbara och utsatta glesbygder.

Regeringen har sedan tidigare inrättat ett driftstöd på 35 miljoner kronor årligen 2016–2019 till dagligvarubutiker i särskilt sårbara och utsatta glesbygder.

För 2018–2019 föreslår regeringen att utöka stödet till kommersiell service i glesbygd med ytterligare 35 miljoner kronor. Och från och med 2020 avsätts därefter 35 miljoner kronor årligen.

Regeringen inrättade driftsstödet 2016. 180 butiker beviljades del av stödet.

– Dagligvarubutikerna i gles- och landsbygder är särskilt viktiga eftersom de ofta även tillhandahåller andra tjänster och därför fungerar som servicepunkter. De kan vara både ombud för apotek, systembolag och paketutlämning. Med den här permanenta satsningen på lanthandlar förbättrar vi möjligheterna till service inom rimliga avstånd för alla medborgare i vårt land, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista