Ikram Ullah och hans kompis Thomas Svensson. Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Ikram Ullah och hans kompis Thomas Svensson. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Helsingborg

Stoppades i dörren på grund av utländskt pass

0:31 min

24-årige Ikram Ullah i Helsingborg blev nekad i dörren till krogen. Skälet: hans pass är inte svenskt.

Förra helgen skulle Ikram Ullah och hans svenska vänner gå ut tillsammans på krogen. Ikram är asylsökande från Pakistan men har bott i Sverige i snart fyra år och har precis fått nytt jobb.

När Ikram och hans kompisar, ett gäng på 14 personer, anlände till puben Headless Swan i Helsingborg strax efter midnatt natten till lördag, släpptes kompisarna in medan Ikram stoppades. Skälet som dörrvakterna uppgav var att hans pass inte är svenskt.

Det kändes inte rättvist och tråkigt. Jag var där för att njuta med mina kompisar men kunde inte göra något mer, jag kunde inte diskutera med dem, jag fick svar och det var punkt slut.

För Ikram tog utekvällen alltså slut där vid dörren. Hans kompisar har uppmuntrat honom att anmäla det hela till polisen som brottsrubricerar det som olaga diskriminering. Ikram och hans gode vän Thomas Svensson, som blev vittne till händelsen, hoppas att polisanmälan ska ge någon slags effekt.

– Jag tycker inte det är rätt på något sätt att Ikram inte ska får följa med och umgås med oss, hans vänner. Jag hoppas så klart att klubbägare börjar tänka efter lite mer, vad de säger till sina vakter. Eller om det är vakterna som fått för sig något. Svårt att veta vem som kommit på den här dumma regeln. Det är självklart att man ska kolla ålder och sånt, men just det här med svenskt pass, har jag aldrig varit med om innan, säger Thomas Svensson.

När P4 Malmöhus kontaktar ägarna till Headless Swan svarar de att oberoende av anledning är det givetvis tråkigt och beklagligt när någon som vill komma in inte gör det. Men man säger också att man inte ser det som en diskrimineringsfråga eftersom passet inte kunde bedömas som en giltig ID-handling. Enligt ägarna har vakten tagit det säkra före det osäkra och nekat Ikram Ullah inträde. Och det visar sig att passet är giltigt så har beslutet i sak varit fel.

 När det gäller polisanmälan har den redan blivit nerlagd Enligt  förundersökningsledaren Peter Krisch är svårt att styrka brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista