Skåne

Föreställningar, konserter och Anders Ekborgs dragning till Skåne

4:40 min

Skådespelaren och sångaren Anders Ekborg är Skåneaktuell med föreställningen "Bläck eller blod". Samtidigt förbereder han sig för turnén "En stilla jul".

På torsdagen var det turnépremiär för "Bläck eller blod" i Hässleholm. Det är en nyskriven svensk musikal som handlar om hur den upproriske baronen Macklean sin egen svenska revolution: medeltida livegenskap byts mot skolor och ett modernt jordbruk.

– Han tog bort byarna och startade skiftesreformen och var för jämlikhet mellan könen och alla människor. Han införde folkskola och vaccination 50 år innan det överhuvudtaget var påtänkt i Sverige. Det är ju sånt där man inte har en aning om, det är ju skandalöst, berättar Anders Ekborg.

Skåne har en speciell dragningskraft för Anders Ekborg.

– Jag växte upp på somrarna i Tollarp. Jag hade mitt första jobb på en blomsteraffär i Tollarp när jag var 16 år. 

Pratade du skånska då?

– Nej, inte då. Det var lite exotiskt att vara från Stockholm. Fast det var också så att man kunde komma i bråk och höra "din jävla stockholmare", säger Anders Ekborg.

När julen närmar sig är det också dags för konserter och turnén "En stilla jul".

– Jag gillar julen, den är jätteviktig. Jag tycker om traditioner. Man vill minnas hur enkelt och lätt det var när man var barn. Det handlar om gemenskap, att umgås och se varandra i ögonen. Så för mig är julen mycket att minnas, säger Anders Ekborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista