fin natur, vy, kullaberg, stup
Kullaberg blir det första naturreservatet i Skåne att certifieras som hållbar turistdestination. Foto: Björn Olsson, Länsstyrelsen Skåne
Skåne

Kullaberg blir hållbar turistdestination

Kullabergs naturreservat i nordvästra Skåne blir det första i Sverige att certifieras som hållbar turistdestination av den europeiska sammanslutningen Europarc.

 – Det känns fantastiskt bra. Vi har lagt ned många timmar på det här arbetet, inte bara vi som arbetar i naturreservatet utan också företagare, markägare, kommunen, intresseorganisationer och andra som är engagerade i Kullaberg. Det är roligt att det ger resultat och jag är övertygad om att vi kan utveckla naturvårdsstrategier som underlättar skyddet av den biologiska mångfalden. Det här blir positivt för turismen på Kullaberg och kommer ge ekonomiska, sociala och kulturella effekter, säger Daniel Åberg, platschef på Kullabergs naturreservat i ett pressmeddelande.

Europarc är en organisation med 450 medlemmar som samarbetar för att skydda Europas mest värdefulla naturområden.

Certifieringen som Kullabergs naturreservat får är till för att främja miljöskyddet och en hållbar turism. 

Certifieringen gäller i fem år och under den tiden ska naturreservatet arbeta med den handlingsplan för hållbar turism som tagits fram. Jordbruksverket har beviljat stöd på 2,2 miljoner kronor för detta.

– Jag tror att det här sammantaget kommer att innebära att vi kan skydda, bevara och förbättra Kullabergs naturvärden samtidigt som vi kan utveckla friluftslivet och turistupplevelserna på Kullaberg ytterligare . Och vi kommer att få mycket positiv uppmärksamhet, inte minst internationellt, säger Daniel Åberg.

Certifieringen överlämnas vid en ceremoni i Europaparlamentet i Bryssel den 7 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista