Höst

Därför ändrar löven färg på hösten

4:46 min

Att löven på träden byter färg är ett tydligt tecken på att sommaren är slut. Men i vilken utsträckning de skiftar färg varierar från år till år.

– Det är till stor del väderleken som styr det. I år fick vi en lagom frostknäpp för ungefär fjorton dagar sedan, säger Bengt Nihlgård, professor emeritus vid ekologiska institutionen på Lunds Universitet

Men vilka träd är det som får de här fina höstfärgerna på bladen?

– Utöver körsbärsträden är det framförallt lönnarna som blir väldigt färgglada. De lyser ofta som eld i skogsbrynen. Men vissa trädblad byter inte färg överhuvudtaget. De bladen blir bara bruna när hösten kommer, eftersom de inte har det färgämnet i sig.

Var i Skåne ska du söka dig för att få se den här färgexplosionen?

– Du ska ta dig till en lövskog, och bokskogarna är inte dumma. Men hittar du lövblandskogar med ekar, lönn och någon Lind, då hittar du färgexplosioner.

Bengt Nihlgård har själv inte någon favoritskog i Skåne som han söker sig till för att ta del av färgglada höstträd.

– Jag bor i Mellanskåne, och där har vi faktiskt ganska stor variation mellan olika trädslag. Därför behöver jag bara gå hundra meter hemifrån för att kunna ta del av en ganska frisk variation.

Förutom en lagom stor frostknäpp tror Bengt Nihlgård att det finns ytterligare två orsaker till att just den här hösten blivit väldigt färgglad i lövverken.

– Träden har vuxit enormt mycket i år. Det har varit en fuktig sommar, och därför har träden fått väldigt stora blad. När träden nu får fram sina färgämnen så lyser det ovanligt mycket. Utomhustemperaturen och nätterna med frost har inneburit att träden snabbare fått fram väldigt mycket färger på en gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista