Sydöstra Skåne

Tävlar för att locka fler till yrket

3:19 min

Bemötande var en viktig del när personal inom vård och omsorg i sydöstra Skåne möttes i en yrkestävling idag.

I veckan har personal inom vård och omsorg i Ystad, Tomelilla, Sjöbo, Simrishamn och Skurups kommuner genomfört deltävlingar i yrkestävlingen. Under fredagen möttes lag från de olika kommunerna och elever från Ystad Gymnasium för en final.

Tävlingen hölls i gymnasiets aula, där de olika lagen fick lösa ett fiktivt scenario med en vårdtagare, spelad av Anette Jarl.

Vår chans att visa upp vår yrkesstolthet och våra verksamheter och vilka fantastiska kollegor vi har i de olika kommunerna.

Upplägget handlade om att de olika lagen skulle lösa ett problem som uppstått, och i aulan satt en jury som bedömde de olika lagens sätt att hantera situationen.

Viktigast vid bedömningen är bemötandet, säger Ida Piekkari, vårdambassadör i Ystads kommun och en av arrangörerna.

- Det är ju det vi lägger vikten vid, det är a och o, att man ser individen, att man ser människan och att man ser det som den behöver hjälp eller stöttning med. Och att man ser hela människan, inte bara sjukdomsbilden, säger hon.

Tävlingen anordnas i samband med att vård- och omsorgscollegeveckan firas vecka 42 runt om i landet. Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildningsaktörer för att öka intresset för vård- och omsorgsyrken och utbildningar till dessa yrken.

Felicia Benterfalk och Sanna Baeckström går en 3-årig lärlingsutbildning inom vård- och omsorg på Ystad Gymnasium, och var med och tävlade under dagen. Nervöst, roligt och en utmaning, tyckte de.

- Det var väldigt nervöst, men det var roligt, säger Felicia Benterfalk.

- Det var en väldig utmaning, man var inte alls beredd på vad som skulle hända, säger Sanna Baeckström.

Tanken med yrkestävlingen är både att lyfta fram yrket och få träffas mellan kommunerna, och att locka fler elever till utbildningarna.

- Det är för att höja statusen och för att detta är vår chans att visa upp vår yrkesstolthet och våra verksamheter och vilka fantastiska kollegor vi har i de olika kommunerna, säger Ida Piekkari.

Efter en hel dags tävlande blev det ett lag från Sjöbo som tog hem segern: Linn Oberlies och Caroline Ljung från Sjöbo kommuns bemanningsenhet.