Kristianstad

Så känns det att vara äldre

5:37 min

Med hjälp av "äldredräkten" GERT får sjuksköterskestudenterna på Högskolan i Kristianstad prova på att vara gamla.

Den så kallade "äldredräkten" består av flera olika tyngder, platta skor, och västar som får dig att känna dig stel och klumpig. Dessutom får man skidglasögon och ett par tjocka hörlurar på sig för att simulera nedsatt syn och hörsel.

– Det handlar om att ge studenterna en upplevelse om hur det känns när man är äldre och kanske lite rörelsehindrad. Vi jobbar hårt med utmaningsdriven innovation. Du måste känna utmaningen, du måste känna behovet, "vandra en mil i någons skor", det är precis det vi gör här, förklarar Johan Müllern-Aspegren, innovationsrådgivare på Högskolan i Kristianstad.

Hinderbanan består av vardagliga saker som kan bli vardagliga utmaningar för den som är äldre. Det gäller att ta sig upp för en trottoarkant med rullator, hälla upp vatten i ett glas, gå upp för en trappa, böja sig ner för att plocka upp en nyckel, och sätta sig ner i en soffa.

I ljudklippet ovan kan du höra när reporter Ari Korzeniowski provar på äldredräkten och hinderbanan inför publik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista