Malin Grip och Rasmus Svantesson
Malin Grip och Rasmus Svantesson som jobbar med att prata med unga om sexuella trakasserier och övergrepp. Foto: Ari Korzeniowski/P4 Kristianstad

Efter #metoo – hur förändrar vi mäns beteende mot kvinnor?

6:11 min

Rasmus Grip och Sandra Svantesson jobbar med att prata med unga tjejer och killar om sexuella trakasserier och övergrepp. De tror att #metoo har gett stora postiva effekter.

Rasmus Grip och Sandra Svantesson jobbar på Barn- och ungdomssupporten inom Hässleholms socialförvaltning. I sitt yrke träffar de unga tjejer och killar men också folk som jobbar med unga människor, för att prata med dem om sexuella trakasserier och övergrepp.

Enligt dem handlar många av problemen om invanda mönster.

– Problemet är att man tar sig rätten att kränka en annan människa, det är aldrig okej på något sätt. Det är invanda mönster som man fostrats in i. Det handlar inte om att vara rädd som man. Det handlar om att man ska respektera alla mäniskor inte bara män mot kvinnor, säger Rasmus, och Sandra utvecklar vad man som förälder har för ansvar:

– Det handlar om respekt för andra människor och allas lika värde. Som förälder har man ett stort ansvar att vara medveten om att de här problemet finns. Och kanske att man vill vara med och stoppa det så att ens barn in omfattas av det här, säger Sandra.

Både Rasmus och Sandra menar att vi måste bli medvetna om att det finns ett problem för att kunna förändra. Att sluta dra sexistiska skämt eller att inte skratta åt dem kan vara ett exempel på vad man själv kan göra.

– Man behöver inte vara den som står med flaggan och skriker. Men vi var ute i en skola och pratade med sju olika klasser. Alla tjejer hade blivit visslade på och ingen gillade det. Då är det bara att låta bli och vissla så hjälper man till.

Men kommer då #Metoo få någon effekt?

– Jag tror att det har gett stora ringar på vattnet. De stora företagen kommer nog se över sin rutiner för hur man behandlar anställda. Många arbetsplatser vill nog stoltsera med sitt arbete mot sexuella trakasserier. Bara där tror jag att det kommer påverka mycket, säger Rasmus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista