De nominerade till 2017 års Augustpris.
1 av 2
De nominerade till 2017 års Augustpris. Foto: Claudio Bresciani/TT
...
2 av 2
--- Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Skåne

Östergren och Ståhl nominerade till Augustpriset

Klas Östergren som bor utanför Kivik och Isabelle Ståhl från Ängelholm har chans att få årets skönlitterära Augustpris. Bland de nominerade finns även Sigrid Combüchen som är bosatt i Lund.

Den redan tidigare Augustprisbelönade Sigrid Combüchen, är nominerad med sin senaste roman "Sidonie & Nathalie" och hon är nominerad för sjätte gången.

Folk tycker väl att nu kan det vara nog med nomineringar men samtidigt känns det väldigt befriande, man är ute på något slags raksträcka.


Inget man räknar med
Den erfarne författaren Klas Östergren,  är i år nominerad för andra gången och i är gäller nomineringen för "I skuggan av Sumak". 

 – Det här ju ingenting man går och räknar med eller ens reflekterar över. Jag får se till att vara glatt överraskad ända tills priset delas ut om en månad, säger han.

Nominerad för andra gången
Även Isabelle Ståhl är nominerad för andra gången. 2005 hade hon chans att få Lilla Augustpriset och nu är hon nominerad för debutromanen "Just nu är jag här".

– Det känns väldigt bra och jag är mycket överraskad. Jag är glad att boken får ett erkännande. Litteraturen tar så lite plats i offentligheten och det här innebär att den får lite mer utrymme, vilket jag tycker är bra.

TT: vad tror du om dina chanser att ta hem priset?
-Svårt att säga. Klas Östergren sade till mig att man ska bete sig som att man ska vinna. Det tyckte jag lät bra.

Nominerad till Årets svenska barn- och ungdomsbok
Elin Nilsson från Knislinge fick år 2014 Göteborgs stads litteraturpris för sin andra bok "Flyt som en fjäril, stick som ett bi". Nu har chans att få Augustpris för sin senaste novell "Anrop från inre rymden". Åtta berättelser om vardagliga saker. Enligt nomineringen igenkänningsfaktorn är hög.

Augustpriset delas ut i Konserthuset i Stockholm den 27 november.

Nominerade till årets skönlitterära Augustpris

Årets skönlitterära bok:

"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru

"Sidonie & Nathalie. Från Limhamn till Lofoten" av Sigrid Combüchen

"Hastigheten" av Jörgen Gassilewski

"Just nu är jag här" av Isabelle Ståhl

"Rosor, skador" av Jenny Tunedal

"I en skog av sumak" av Klas Östergren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista