Skolkonst
1 av 3
Byggprogrammets kreativa skapande från boken de läst. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Maria Reppen och Christel Wadbro
2 av 3
Skolbibliotekarien Maria och läraren Christel är glada över läsprojektet på Jacobsskolan. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Jenny Johnsson Roos möter Erik Wihlborg och Emelie Persson på Jacobsskolan.
3 av 3
Erik Wihlborg och Emelie Persson går Barn- och fritidsprogrammet på Jacobsskolan Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Hässleholm

På Jacobsskolan får man alla att läsa

4:53 min

På Jacobskolan i Hässleholm har alla 500 elever och 100 i personalen läst samma bok, i ett stort projekt som ska öka läslusten.

Jessica Schiefauers bok När hundarna kommer handlar om en kärlekshistoria mellan tonåringarna Ester och Isak, och om Isaks bror Anton som är med och gör ett fruktansvärt våldsbrott. Boken fick Augustpriset 2015 för bästa barn- och ungdomsbok.

Under måndagen fick Jacobsskolan besök av författaren som skrivit boken som elever och personal läst den senaste månaden och gjort ett helt projekt runt.

- Jag har fått svara på elevernas frågor och jag har mött alldeles fantastiska analyser, konstaterar författaren Jessica Schiefauer.

Eleverna har också fått skapa kreativt kring bokens innehåll och på Barn- och fritidsprogrammet skapade man till exempel ett brustet hjärta, av piprensare, kartong och folie. Och förstaårseleven Emelie Persson har blivit sugen på att läsa mer.

- Jag skulle gärna läsa boken som samma författare skrev innan, säger Emelie Persson.

- Många tror att elever på praktiska program inte är så bra på att läsa och många av våra elever kommer hit och tror det om sig själva. Det är bra om vi kan slå hål på den myten, säger Tove Dahlen som är lärare i engelska och svenska på Jacobsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista