Albin Lagergren
Albin Lagergren klar för Magdeburg Foto: Emil Langvad/TT
Handboll med Glenn Göransson

Blogg: Valde Albin Lagergren rätt klubb?

Vi lägger ännu en handbollsvecka bakom oss. En vecka som, i min värld, bjöd på följande reflektioner:

Att Albin Lagergren skulle hamna i det riktiga proffslivet har väl mer eller mindre varit givet men den stora frågan har ju varit: Var? Idag kom beskedet. Det blev Magdeburg, staden som blev mer eller mindre jämnad med marken under 2:a världskriget, som fick Albins signatur. Ett lag som parkerar på 6:e plats i Bundesliga och med elva (11) olika nationaliteter i truppen. En svensk (Daniel ”DP” Pettersson), tre danskar, fyra tyskar, två spanjorer, en kroat, en polack, en sloven, en österrikare, en ryss, en serb och så norrmannen Christian O´Sullivan som också är lagkapten. Om Albin gör rätt som väljer Magdeburg? Inte en aning men jag är ganska övertygad om att han skulle fått ett mer ”attraktivt” erbjudande om han hade haft is i magen. Han har spelet och kunskapen för att representera ett av de stora lagen men han hamnar förmodligen där ändå, förr eller senare.

***

Man kan undra var fokus läggs när man nu på allvar nu på förbundsnivå ska diskutera maskoten "Gripens" (YIF:s maskot) sätt att agera på YIF:s hemmamatcher. Jag såg händelsen i ett klipp som visats på sociala medier och att få det till att "Gripen" skulle ha ”juckat” (!) mot spelaren i Hammarby bedömer jag bara som att #metoo -effekten nu håller på att få oanade konsekvenser. I min värld så dansar maskoten till rytmerna av hög rockmusik, kanske för nära planen och själva spelaren - men att få detta till olämpligt beteende anser jag vara lite väl magstarkt och överdrivet. Tycker att maskotens intåg i de svenska arenorna har gett nytt liv och ny energi och är enbart ett kul inslag i det totala evenemanget.

***

Så är det då klart, Aron Palmarsson är klar för Barcelona och blir givetvis en ypperlig förstärkning i ett redan väldigt bra lag. Aron är i sina bästa stunder en av världens absolut bästa handbollsspelare och nu när dansken, Lasse Andersson, är skadad så kommer givetvis denna övergång väldigt lägligt för Barcelona. Men, man kan ju undra vad övergångssumman blev i slutändan och vilken effekt detta kommer ge i framtiden när det gäller att stå under kontrakt - men ändå bara strunta i detta och vägra spela vidare för att man har fått ett annat lukrativt erbjudande?

***

Idel väntade resultat i veckans matcher i SHE, ända fram tills igår. Att först Eslöv skulle lugga Lugi på båda poängen, dessutom i Lund, hade nog få räknat med. Inte ens Dragan, tränaren i Lugi med det svåruttalade efternamnet. Han lät nästa chockad när min kollega på SR, Malin Rimfors, intervjuade honom efter matchen. Lyssna här. Önnered har sett ut som en slagpåse i de fyra inledande matcherna och att åka till Västerås för att hämta poäng tillhör inte det lättaste i ligan. På bussen hem efter matchen fanns två goa poäng med i bagaget och dessutom helt odiskutabla. Sju bollar upp i en match där dessutom den ena domaren hette Glenn. Bara det.

***

OV Helsingborg bröt äntligen förlustraden i Handbollsligan när Karlskrona var på besök. Inför magra 800 åskådare vann OV med fem bollar (31-26) och ännu en ”nollnolla” visar att han tar steg för steg framåt. Oskar Joelsson målade på nytt och är nu uppe i 7 mål denna säsongen. Andreas Thynell återigen bänkad i sextio minuter, ser tungt ut för den gamle bombkastaren som nog tänkt sig en annan roll än bänknötare i sin återkomst till moderklubben.

***

Dramatiskt i Lund där hemmalaget hade Kristianstad i säcken - men glömde att knyta till som det så klyschigt brukar låta. Nu ska Lugi ändå ha en stor eloge för att man står upp i sextio minuter mot ett så mycket mer rutinerat och bättre lag på alla positioner. Hampus Jildenbäck inledde helt fantastiskt med att göra Lugis fem första mål och även sitt sjätte efter 26 minuter men sedan tog det stopp. Lugi hade behövt en spelare som gjort tvåsiffrigt och mer därtill i den här matchen för att rubba Kristianstad. Nu var det ingen som klev fram och gjorde det där lilla extra framåt och då stannar det på 20 gjorda mål - med så få mål, ja då är det svårt att besegra IFK Kristianstad.

***

I Eskilstuna blev det återigen förlust för hemmalaget när Alingsås var för starka för att knäckas av det unga (ja, förutom Tholin och Larsson då) hemmalaget. Andreas Berg verkar ha hittat sin roll i laget och var imponerande i sin kontringsspeed. Ystads IF fick problem med Hammarby som med lite flyt hade fått med sig poäng från Skåne men ett par horribla missar blev dyrbara och ännu en förlust i Ystad för Hammarby. Har de förresten någonsin vunnit i Ystad? Femton (15) mål av Sebastian Karlsson i Sävehof, hatten av.

***

Nu väntar en så kallad ”landslagsvecka” och därför inga matcher i Handbollsligan kommande vecka. I SHE, däremot, väntar några intressanta matcher där Eslöv mot Kristianstad på fredag sticker ut, i alla fall i min handbollsvärld.

Tjing

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".