Säkerhetspolisen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Skåne

Säpo uttalar sig efter larm om barn som radikaliseras av nazistisk pappa

"Säkerhetspolisen är skyldiga att göra en orosanmälan om vi ser att barn far illa, oavsett vad orsaken är", skriver Säpo.

I förra veckan berättade P4 Kristianstad om att en skånsk man, aktiv i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelseen, har påverkat sitt barn så pass mycket att Säkerhetspolisen nu gjort en orosanmälan.

Barnet håller nämligen på att radikaliseras enligt Säpo, och "drillas" att bejaka NMR:s tankar och idéer enligt anmälan.

Säkerhetspolisens uppdrag är att förebygga och förhindra brott mot vår demokrati. 

På frågan om hur man arbetar med högerextrem radikalisering svarar Säpo att man följer extremistmiljöerna och bedömer vilket hot de utgör i termer av avsikt och förmåga men att de inte gör någon skillnad i arbetet med extremistmiljöerna. Exakta arbetsmetoder vill de inte gå in på utan skriver att Säkerhetspolisens uppdrag är att förebygga och förhindra brott mot demokratin.

De skriver också i ett mejl till P4 Kristianstad att Säkerhetspolisen är skyldiga att göra en orosanmälan om de ser ett barn fara illa, oavsett vad orsaken är. Hur vanligt det är med den typen av anmälan vill de inte gå in på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".