Datorskärm
Dataintrång och bedrägerier Foto: TT/Johan Nilsson
Malmö

Rättegång om dataintrång hos SD

0:32 min

I det omfattande målet om grova dataintrång och bedrägerier som pågår i Malmö tingsrätt tas bland annat åtalspunkterna om intrång hos Sverigedemokraterna och Kriminalvården upp i dag.

Den huvudåtalade mannen, en 38-åring från Malmö nekar i stort sett helt till det som åklagarna lägger honom till last. Målet omfattar 26 fall av grovt dataintrång och 16 fall av grova bedrägerier och flera försök till liknande brott. Förutom 38-åringen är sju andra personer medåtalade.

Tisdagen var den elfte dagen i den gigantiska huvudförhandlingen som väntas pågå till början av nästa år. På förmiddagen vittnade två advokater om hur de blev uppringda av polisen som berättade att de utsatts för försök till dataintrång. Ingen av advokaterna hade dock öppnat det mejl med skadlig kod som gärningsmännen skickat ut. Och man har heller inte kunnat visa att deras datormiljö tog någon skada.

Även Kriminalvården finns bland målsägarna. I det fallet var det en av mottagarna av mejlet med den skadliga koden som öppnade det och gärningsmännen hade alltså tillgång till Kriminalvårdens system.

Den 38-årige man som är huvudåtalad hävdar att det är andra som ligger bakom dataintrången och att han bara undantagsvis hjälpt till att hålla deras datorer öppna.

– Han förnekar samtliga dataintrång. Sedan i vissa fall av bedrägerier har han varit behjälplig att hålla kontakt med annan som är åtalad i målet, säger advokat Jan-Anders Hybelius som företräder 38-åringen.

Under rättegången har 38-åringen namngett några av de personer som han säger att han hjälpt, men bara med förnamn.

– Av rädsla för repressalier, min klient har familj och barn, säger Jan-Anders Hybelius.

När polisen grep den 38-årigen mannen i en lägenhet i Malmö, hittade de två datorer. Genom att de var igång har polisen kunnat säkra omfattande teknisk bevisning.

Genom att skicka mejl med skadlig kod har bedragarna kommit över intern information som sedan använts för att beställa varor eller betala ut pengar, till exempel genom att man ändrar bankgironummer till en känd kund.

Enligt åtalet har bedragarna kommit över 25,5 miljoner kronor. Av det har 17 miljoner säkrats på olika konton och aldrig nått bedragarna, men resten är borta. Om de olika försöken till grovt bedrägeri hade lyckats, hade det omfattat ytterligare 15 miljoner kronor.

På tisdagseftermiddagen fortsätter rättegången. Då tas åtalspunkten som gäller grovt dataintrång och försök till grovt dataintrång hos Sverigedemokraterna upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista